Oefening: Leer je gedachten te observeren

In de vorige blog schreef ik over hoe het kan dat je boos kunt zijn op jezelf. Je komt dan in een gedachtenstroom. Je piekert. Je hoofd zit vol. Om je gedachtenstroom de baas te worden kun je het volgende doen:

Je kunt je gedachten observeren. Iedere keer wanneer er een gedachte voorbij komt heb jij (jouw voelcentrum of ziel) de keuze. Je kunt kiezen om er aandacht aan te geven en helemaal in de gedachte te duiken. En je kunt kiezen om de gedachte geen aandacht te geven en te laten gaan. Je kijkt ernaar, zoals je naar een voorbij drijvende wolk kijkt. Je ziet het, maar laat het gaan.

Je zou zelfs tegen de gedachte kunnen zeggen: “Ik zie jou, maar ik besteed nu even geen aandacht aan je. Dank je voor je komst, maar je mag gaan.”

Begin met 5 minuten mediteren

Om dit eigen te maken zou je iedere dag met vijf minuten met deze vorm van mediteren kunnen beginnen. Natuurlijk mag dat langer, maar als je net met mediteren begint is het soms heel moeilijk om dit eigen te maken. Net als alle andere dingen die je wilt integreren in je leven. Ga je meteen een half uur zitten, dan is dat best lastig. En zeker om het de dag erna en de dag daarna ook te doen.

Maar gunnen we onszelf 5 minuten per dag en we hebben dat gedaan, dan voelt dat goed. Dan komen er goede stofjes vrij in ons lichaam, omdat we blij en dankbaar zijn dat we 5 minuten tijd hebben gemaakt voor onszelf. En daardoor is het veel makkelijker om de dag erna ook 5 minuten tijd te nemen. Want wat is 5 minuten op een dag nou? Dat lukt je vast!

Dit doe je en paar weken, totdat je voelt dat je iets langer kunt. Ga bijvoorbeeld na twee weken naar 7 minuten mediteren, na drie weken naar 10 minuten.

Mediteer in lotushouding of in een stoel

Je kunt zitten in een lotushouding, maar mediteren kan ook gewoon op een stoel, met rechte rug, voeten op de grond en je handpalmen op je benen, open en naar boven gericht. Op deze manier heb je een open houding.

Mediteren hoeft niet persé heel lang. De kunst is om te leren je gedachten te herkennen. Je zult na een paar weken ook wanneer je niet mediteert je gedachten herkennen en weg kunnen sturen. Je leert en voelt dat jij de gedachte niet bent.

“Niet verstrikt raken in de gedachten van het brein maakt je een blijer mens.”

Lees ook de blog:
Oefening: gun jezelf 10 minuten tijd om te piekeren
Verander jouw negatieve gedachten met positieve affirmaties

Wil je hulp om je gedachten tot rust te brengen? Dat kan door middel van klankschalenmassages, energetische therapie en/of coaching. Maak dan gerust een afspraak met Linda.

HOME>