Week 2 – Meditatie om prana (levensenergie) op te nemen

Leestijd: circa 2 minuten + oefening begeleide meditatie circa 3 minuten

Prana

Prana ondersteunt zowel de cellulaire (lichaam) als mentale energie (denken). We kunnen alleen uitrusten wanneer zowel ons lichaam als ons denken niet meer actief is. In onze slaap krijgen we vaak dromen, waarbij mentale energie betrokken is. Daarom is het belangrijk om te leren hoe we met prana (levensenergie) kunnen omgaan.  

Prana wordt soms gelijkgesteld aan de ademlucht zelf. Echter, prana is een uiterst subtiele energie. Velen zeggen dat alleen beoefende yogi’s deze kunnen waarnemen. Dat ben ik niet met ze eens. Iedereen kan die waarnemen.

Door middel van onderstaande oefening leer je prana voelen en observeren.

Oefening: Prana (levensenergie) voelen

Beluister de begeleide meditatie: prana (levensenergie) voelen

Begeleide meditatie ‘Prana (levensenergie) opnemen’
  1. Ga op een stoel zitten. Benen naast elkaar op de grond. Handen open naar boven gericht op je bovenbenen.
  2. Stel je nu voor dat je eerst alle ‘belastingen’ die in en om het lichaam zitten eruit gooit. Stel je maar een grote prullenbak voor waar je alles in stort. Je geeft het af en denkt hier ook niet meer aan. Je laat het los.
  3. Dan stel je je voor dat de prana, levenenergie, bij jou binnenkomt. Je kunt dit gewoon vragen aan het Universum, de Bron of God: “Alstublieft laat prana bij mij binnen stromen.” Nu is de kans heel groot dat je heel subtiel iets voelt. Het kan gaan kriebelen, een tintelingetje in je handen, op je hoofd, in je voeten of elders, een beetje warmer of kouder worden of er komt ineens een pijntje opzetten. Héél subtiel.

Wanneer je denkt: “Dat verbeeld ik me.” Nee! Je verbeeldt het je niet. Wat je ook voelt of ziet (bijvoorbeeld een kleur). Dat is het teken dat de goede prana energie bij jou binnen komt.

En het mooie van deze oefening is: elke keer wanneer je dit doet, zul je het anders ervaren. Want elk moment is anders. Dus, voel je het vandaag kriebelen in je handen? Dan kan het best zijn dat je morgen een tintelingetje op het hoofd voelt. En de dag daarna warme voeten ervaart, terwijl je deze meditatieoefening doet. Wauw! Welkom in de wondere wereld van energie.

Als je bij deze oefening een pijntje voelt, betekent dat juist dat er geheeld wordt. Wat gebeurt er dan? De goede energie verdrijft de slechte. Het wil niet altijd zeggen dat je pijn moet voelen. Maar dat het goede overwint, dat staat vast.

Net als wanneer het donker is en je een lamp aan doet: dan verdwijnt de duisternis.

Door prana te laten stromen, activeer je de chakra’s.