Week 1 – Leren mediteren

Leestijd: circa 10 minuten – begeleide meditatie circa 5 minuten

Wat is meditatie?

Mediteren. Is het moeilijk? Moet ik urenlang stil zitten als een monnik? Nee. Maar hoe doe je dat? En hoe houdt je het vol? Heel eenvoudig.

Ik ben Linda van Balans in jezelf en mediteer al meer dan 12 jaar. Maar er zat geen vast stramien in. Totdat ik een paar jaar geleden een spiritueel leraar vond die heel mild was. Geen moeilijk gedoe. Simpel bij de basis beginnen. En dat werkt voor mij. Ik hoop ook voor jou.

Belastingen

Voordat ik je het een en ander uitleg, wil ik je graag attenderen dat ik het woord ‘ziekte, stress, spanningen en negatieve emoties’ zoveel mogelijk aanduidt met het woord ‘belastingen’. Dit omdat woorden in je resoneren. Belastingen is een neutraler woord.  Alleen wanneer het iets verduidelijkt zal ik andere woorden gebruiken.

Probeer niet te praten in termen als ‘mijn’ belastingen. Nee, neem er afstand van. Bijvoorbeeld spreek over: “De belastingen in het lichaam zitten.” Ook als je bij de dokter bent!

Zie je hoe ‘mijn’ belastingen en ‘mijn’ lichaam vanuit de derde persoon worden gezien? Zo neem je afstand. Want jij bent de belastingen niet en jij bent het lichaam niet.

Wanneer je leert mediteren, zul je dit zelf ook als zo gaan ervaren.

Wat is mediteren?

Meditatie is ‘rust’. Eerst met concentratie en later zul je merken dat je je bijna niet meer hoeft te concentreren om rust te ervaren. Dan ‘ben’ je rust. Dan ben je bij ‘jezelf’, in de Eenheid, bij de Bron, bij God.

Waarom mediteren?

We resoneren met alles en iedereen. Je kunt jezelf zien als een spons. Net zoals een spons kun je van alles opnemen. Zowel positieve en negatieve energie. Vaak zonder dat we er ons bewust van zijn.

Lacht een vriend van je, zul je merken dat je vaak onbewust meelacht. Je zuigt, als een spons,  positieve energie op. Wanneer je thuis komt voel je je vaak blij en opgeladen, omdat het frequentieniveau hoog was. Wanneer een vriend een verhaal vertelt over de burn-out, dan daalt de frequentie, het energieniveau. En of je het nu bewust merkt of niet, je zuigt, als een spons, lage, negatieve energie op. Vaak voel je je ook vermoeider als je bij mensen met lage energie bent geweest. Geef je dat niet af, dan slaat het zich op in het lichaam.

Dankzij meditatie kun je in de rust belastingen die zijn opgeslagen in het lichaam afgeven of loslaten. Meditatie zorgt voor meer balans in jezelf.

Hoe laat je belastingen los tijdens mediteren?

Belastingen van het lichaam of geest kan op verschillende manieren ontladen worden. Mensen kunnen spontaan gaan gapen, windjes of boertjes laten, huilen of zeer onrustig worden. Iedereen heeft zijn eigen manier van lage energie op een fysieke manier ontladen of los laten. In het begin zal je meer ontladen, dan wanneer je al langere tijd mediteert.

Denk niet meer aan wat je hebt losgelaten. Loslaten is loslaten. Denk je er weer aan, dan ‘zuig’ je de belastingen die je los hebt gelaten weer op en gaat weer in jouw systeem zitten. Dus wanneer je belastingen hebt afgegeven, richt je dan op wat nu, op dit moment, goed voelt. Wanneer je ontlaadt, ontstaat er weer ruimte voor universele levensenergie of prana.

De helende werking van mediteren

Dankzij regelmatig mediteren stroomt de universele levensenergie beter door je heen. Je voelt je fitter, denkt helderder en creativiteit neemt toe. Er komt meer balans in je leven. Je voelt je meer verbonden met het energieveld waar we allen deel vanuit maken.

Hoe lang ‘moet’ ik mediteren?

Ten eerste: je ‘moet’ niets. Je kunt het woordje ‘moeten’ ook omvormen in ‘mogen’. “Hoe lang mag ik mediteren?” klinkt veel milder fijner toch? En op deze manier heb je het gevoel dat je een keuze hebt. En dat heb je ook. Je mag mediteren. Hoe fijn is dat?!

Ten tweede: mediteren kun je zo lang doen als je wilt. Wanneer je net begint met mediteren is het belangrijk dat je het ‘volhoudt’. Stel dat je je vandaag voorneemt om vanaf morgenvroeg elke dag een uur te mediteren. Dan is dat ineens een hele grote ommezwaai in je leven.

Neem je je een uur mediteren voor, dan is de kans heel groot dat je ergens in deze week een keer denkt: “Ik heb nu geen tijd, ik doe dat straks.” En zoals dat bij velen van ons werkt, komt van ‘straks’ morgen. En van ‘morgen’ overmorgen. En dan ben je dus eigenlijk weer gestopt met mediteren en als je dan weer gaat mediteren begin je eigenlijk weer helemaal opnieuw.

Misschien mopper je ook op jezelf dat je het niet hebt volgehouden. En die negatieve gedachten over jezelf helpen je echt niet. (Lees hier  in week 1 meer over wat gedachten met je gezondheid doet.)

“De kunst van meditatie is niet hoe lang je mediteert, maar de regelmaat.”

En geloof me, ik spreek uit eigen ervaring dat van niets naar een uur per dag echt een hele uitdaging is om vol te houden. Ook ik ben opgegroeid in een Westerse maatschappij, waar we onszelf weinig tijd gunnen.

Begin met 5 minuten per dag te mediteren

meditatieschema

Daarom is het verstandiger om met slechts 5 minuutjes per dag te beginnen. Want vijf minuutjes per dag is veel makkelijker vol te houden. Ook als je heel druk bent, heb je vast vijf minuutjes tijd voor mediteren.

Doe je dit een week lang, dan voelt het al heel goed. Want je mediteert elke dag. Ook als staan je gedachten misschien niet meteen stil, je doet het elke dag. Je neemt er elke dag tijd voor. En daar mag je best heel trots op zijn!

Mediteren kun je rustig opbouwen. Bijvoorbeeld na twee weken ga je naar 7 minuten, na drie weken naar 10 minuten, na 5 weken naar 15 minuten etc. In jouw tempo. Wat bij jou past. Past op dit moment max. 10 minuten per dag? Helemaal oké. Ook na een half jaar: helemaal oké. Je merkt zelf hoeveel rust het je geeft en hoeveel je ‘nodig’ hebt. Heb je twee uur per dag nodig? Ook oké. Iedereen mag zijn pad op zijn eigen manier bewandelen.

De mind houdt je tegen

In het begin zal het misschien voelen of je veel onrustiger bent. De mind vindt het namelijk helemaal niet leuk dat jij jezelf zo’n grote schoonmaak gunt. Want dat is wat meditatie doet.

Je mind houdt je graag bezig, wil graag gezien worden en zichzelf nuttig voelen. Hij wil je voor van alles waarschuwen. Een hele nobele taak. Maar tijdens deze vijf minuten mediteren, mag de mind echt even stil zijn. In het begin zal hij echt wel tegensputteren hoor! Hij zal zorgen dat je kriebels aan je neus voelt of vindt dat je niet lekker zit, dat de temperatuur niet goed is of richt de aandacht naar buiten door geluiden op te pikken. Let op! Dit is echt de mind die je saboteert. Nu  je dit weet, kun je het herkennen. Zeg maar: “Lieve mind, ik zie je. Dank je voor alles wat je voor me doet. Nu mag je even stil zijn. Ik neem 5 minuten tijd om te mediteren.” Zo wordt je niet boos en blijf je in de liefdevolle energie.

En als je in 5 minuten 50 keer gedachten krijgt? Helemaal niet erg. Je herkent het al als gedachten. En je herkent dat jij de gedachten niet bent.

Dus herhaal de zin “Lieve mind…” gerust. Al doe je dat 50 keer. De mind heeft echt even tijd nodig om te wennen dat hij even niet mee hoeft te doen. Hij vindt het maar niets dat je leert vanuit jouw hart te leven. Dus trap er niet in en hou vol. Dat kun je!

Wanneer en hoe vaak mediteer je?

Nogmaals: er zijn geen vaste regels. Als het kan mediteer twee keer per dag. Mediteren is het makkelijkst is in de ochtend, voordat de ‘drukke energie van de wereld’ wakker is. En in de avond, wanneer de ‘drukke energie’ is afgenomen.

Begin je met mediteren, doe dit dan direct nadat je opstaat. Dan is de energie nog rustig. Niet alleen in je hoofd en in jouw huis, maar ook in de buitenwereld.

Je zult geleidelijk aan merken dat je de rust die je dankzij meditatie ervaart ook meeneemt in de dag. Dat voelt fijn. Bovendien, heb je na de meditatie je eerste ‘voornemen’ van de dag erop zitten en je inwendige beloningssysteem wordt hier blij van, dus dat geeft een goed gevoel.

Mark (44 jaar): “Vroeger als ik wakker werd dacht ik meteen aan alles wat ik die dag gepland had. Tijdens het ontbijten en de rit naar mijn werk nam ik alle agendapunten nog een keer door in mijn hoofd. Nu mediteer ik elke ochtend 10 minuten, ontbijt ik met rustgevende muziek (in plaats van het nieuws te kijken) en is mijn hoofd nog ‘leeg’ in de auto. Pas op mijn werk klik in mijn agenda open en begint mijn werkdag.”

Omdat je goede energie wilt aantrekken, begin je met een zo schoon mogelijk lichaam. Dus voordat je mediteert was je het gezicht, handen en als je kunt voeten of neem een douche. Hoe meer je met energie werkt, hoe meer je zult voelen dat je met het wassen schonere energie krijgt.

Persoonlijk neem ik ook een kopje lauwwarm water, voordat ik mediteer. Dan kunnen mijn organen vast op een rustige manier aan het werk i.p.v. met een hele maaltijd.

Het mooie van ’s ochtends beginnen met vijf minuutjes mediteren is dat je jouw wekker maar een paar minuutjes eerder hoeft te zetten, dan je gewend bent. Zo maak je dit proces ook makkelijker! Niet meteen een heel uur eerder opstaan, maar geleidelijk aan opbouwen.

In de avond is het fijn om vijf minuten eerder af te schakelen dan je normaal doet, voordat je naar bed gaat. Zo houdt je jouw slaapritme. En op deze manier val je met veel meer rust in je hoofd en lichaam in slaap. Denk je dat je hierdoor een betere nachtrust krijgt dan wanneer je nog een actiefilm tot bedtijd kijkt? In welke frequentie je in slaap valt kies je zelf.

Waar mediteer je?

Willen jouw gezinsleden meedoen? Dan is dat heel erg fijn. Kiezen ze ervoor niet mee te doen? Vraag dan of ze je tijdens je meditatie niet willen storen.

Zorg dat je op een rustige plek zit. Een meditatiekamer is heel fijn. Eventueel met kussens, kaarsen en misschien zelfs een altaartje. Heb je dat niet? Geen probleem. Zoek een fijn plekje in huis waar jij rustig kunt zitten.

Bij mij is dat door een stoel om te draaien en richting de openslaande deuren te zetten met een kaarsje die brandt en een foto van een spirituele leraar voor me. Zo zit ik richting de opkomende zon en kan ik de eerste zonnestraaltjes van de dag voelen op mijn gezicht. En dankzij de hoge frequentie die uit de foto straalt is het voor mij makkelijker om op deze frequentie af te stemmen en kom ik gemakkelijker in de ‘rust’.

Hoe zit je?

Mediteren kun je op veel manieren doen. Liggend of zittend. Zit je graag in een lotushouding? Helemaal oké. Maar gewoon in een stoel zitten werkt net zo goed. Zet dan je voeten naast elkaar, zodat je voeten goed contact hebben met de aarde. Je benen en armen in open houding (ofwel niet gekruist). Je handen kun je bijvoorbeeld met de handpalmen naar boven leggen op je benen. Dan kan de universele energie ook hier bij jouw binnen komen. En zorg dat je rug recht is.

Wanneer ik lig te mediteren, val ik hierbij vaak in slaap. Dus ’s ochtends werkt zittend voor mij beter. ’s Avonds zit ik vaak eerst en daarna ga ik liggen en val ik met deze rust in slaap.
Ook hier geldt: er zijn geen regels. Probeer rustig uit wat bij jou past.

Welke meditatietechniek zijn er?

Er zijn heel veel verschillende technieken.

  • Geleide meditatie
  • Aandachtmeditatie
  • Hartmeditatie
  • Ademmeditatie
  • Stiltemeditatie
  • En nog veel meer

Welke techniek je ook kiest, ze leiden allemaal op hun eigen manier naar de verbinding met jezelf en met alles waarmee jij verbonden bent.

Je zult in deze cursus merken dat de verschillende soorten technieken soms ook mooi samen kunnen werken. Van een ‘drukke’ mind naar een ‘leeg en stil’ hoofd is een hele uitdaging. Daarom bouwen we het rustig op.

We beginnen met een korte geleide meditatie waarbij ik een bodyscan voor je inspreek. Hierdoor leer je met jouw aandacht naar binnen te gaan. Niet buiten jezelf, en alles wat er in jouw omgeving gebeurt, maar binnen in jezelf. Je leert te observeren hoe jouw lichaam zich voelt.

Vaak willen we dit niet. Ontvluchten we dat door de mind bezig te houden. Maar je zult zien, dat wanneer je bepaalde spanningen in het lichaam aandacht geeft, deze vaak spontaan verdwijnen.

Gebeurt dat niet direct, dan kun je wanneer je ergens in het lichaam iets voelt zeggen: “Hé, ik zie jou. Je mag er zijn. Wat wil je me vertellen? Wat mag ik van je leren?” Vaak komt er spontaan een gedachte, een gevoel, een woord, een klank of een beeld in je op. Dit is de manier van jouw ziel om met jou te communiceren. Wees geduldig met jezelf om te leren deze boodschappen om te zetten in taal die wij gebruiken. Vaak ‘weet’ je intuïtief wel wat het betekent. Wuif die gedachte dan niet weg. Vertrouw erop dat het waar is. Jouw ‘gevoel’ klopt gewoon! Hoe meer je dit oefent, hoe meer je zult zien dat het zo is. Zo leer je dat het lichaam door spanningen te geven, je een boodschap geeft dat iets in je leven uit balans is.

Miriam had vaak druk op de borst. Tijdens meditatie nam ze de tijd om aandacht te geven aan dit gevoel. Eerst vond ze het eng. Alsof haar lichaam haar in de steek liet. Maar toen ze luisterde naar wat haar hart te zeggen had wist ze dat haar hart gelijk had. Ze legt nu minder druk op zichzelf. Ze is vier uur per week minder gaan werken en heeft nu meer tijd om met haar hond in het bos te wandelen. Iets dat haar (en haar hond) veel vreugde geeft. Sindsdien heeft ze geen druk op de borst meer gehad.

Zo zie je maar dat soms een kleine verandering in je levensstijl een grote verandering in je gezondheid kan bewerkstelligen.

Kom je er zelf niet uit? Of wil je jouw gevoel checken? Dan kun je in de boeken van Louise L. Hay bijna voor elke belasting vinden wat je lichaam jou probeert te vertellen. Maar laat haar antwoord niet leidend zijn. Jouw gevoel is leidend! Leer hierop te vertrouwen en je zult synchroniteit in je leven herkennen en veel meer vanuit flow leven. 

Lieve jij, ik hoop dat je lief en geduldig voor jezelf kunt zijn. Vind je dat een uitdaging? Denk dan eens hoe je een kind zou stimuleren om te leren fietsen. Zou je dat met liefde en aandacht doen? Ja? Gun jezelf dan dat je hierbij ook met liefde en aandacht naar jezelf kijkt tijdens en na de meditatie.

Ik wens je veel ontspanning en plezier terwijl je ‘jezelf’ ontdekt!

Begeleide meditatie week 1: de bodyscan

We beginnen de eerste week met een eenvoudige meditatie, waarbij je scant hoe jouw lichaam zich voelt. Je kunt deze meditatie gratis downloaden en bijvoorbeeld in de eerste week twee keer per dag luisteren. Direct na het opstaan en voordat je naar bed gaat. Deze meditatie kun je liggend doen.

Je zult merken dat je na een tijdje ook zonder begeleiding zelf een bodyscan kunt doen. Op elk moment van de dag.

Begeleide meditatie ‘de bodyscan’ door Linda van Balans in jezelf