Jouw mindset veranderen

Leestijd: circa 1,5 minuut

Waaromvragen zijn niet handig. Wanneer je iets overkomt en denkt: “Waarom moest mij dit overkomen?” Wat denk je dat jouw mind zal antwoorden? Hij zoekt een antwoord. En bij een waarom vraag een negatief antwoord.

Waaromvragen geven negatieve antwoorden

Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je jezelf afvragen: “Waarom ben ik zo dik?” Wat denkt je dat jouw mind zal antwoorden? Juist! Negatieve antwoorden zoals: “Omdat je elke avond een zak chips leeg eet, sukkel. Omdat je het hamburger XL menu van MC Donalds hebt besteld. Omdat je niet naar de sportschool gaat.” Ik denk niet dat je vrolijk wordt van dit soort antwoorden.

Vragen die positief antwoord geven

Maar welke vraag kun je jezelf nou wel stellen? Bijvoorbeeld: “Wat kan ik doen om slank te worden, waarbij ik ook nog mag genieten?” Wat denk je dat jouw mind gaat antwoorden? Juist positief! “Je gaat gezond en lekker eten. Bewegen.” En wat voel je? Je voelt vriendelijkheid voor jezelf. Je wordt zachter voor jezelf. En het is dan ook veel makkelijker om dan af te vallen.

Dit werkt natuurlijk niet alleen met afvallen. Dit werkt met alles wat je doet. Dus stel jezelf in het vervolg een open vraag. Niet beginnend met waarom. Maar beginnend met wie, hoe, wat of waar. Zorg ook dat de vraag in de eerste persoon is gesteld. Dus: hoe kan ik? Hoe kunnen wij? En zorg dat de vraag positief is, dan krijg je ook een leuk antwoord en krijg je er zin in!

Je moet niets, je mag

En nog een tip om jouw mindset te veranderen: in plaats van het woord ‘moet’ gebruik eens de woorden: wil, kan of mag. “Ik wil afvallen. Ik kan bewegen. Ik mag werken.”

Heel veel plezier met het veranderen van jouw mindset!


Lees ook:
Verander jouw negatieve gedachten met positieve affirmaties
Oefening: Gun jezelf 10 minuten per dag om te piekeren en stop met piekeren