Oefening: Gun jezelf 10 minuten tijd om te piekeren

Wat is piekeren?

Veel mensen denken in spiraaltjes. Keer op keer komen dezelfde gedachten voorbij. Keer op keer vind je op dat moment niet de oplossing. En veel gedachten vragen niet om een oplossing. Het zijn oude herinneringen. Misschien iets naars dat je als kind meemaakte. Of misschien zijn het dingen die niet eens van jou zijn. Bijvoorbeeld door je zorgen te maken over het coronavirus.

Dit keer op keer herhalen van gedachten, noemt men piekeren. Waarom zou je hier de hele dag aan besteden? Als er toch geen oplossing komt? Want als je eerlijk bent tegen jezelf: Lost het zorgen maken iets op? Waarschijnlijk is jouw antwoord: “Nee.” Je zorgen worden alleen maar groter, omdat je het aandacht blijft geven.

Jouw voelcentrum wordt hier helemaal niet blij van. Er blijft hierdoor maar stress in jouw lichaam komen. Want jouw lichaam maakt geen onderscheid in stress opnemen wanneer iets echt gebeurt, nu op dit moment, of door er alleen maar aan te denken.

Stress is een grote oorzaak van ziektes. Het verzwakt je immuunsysteem.

Stop dus met piekeren. Denk je: “Ja, maar dat kan ik niet.” Probeer dan eens het volgende: gun jezelf tien minuten per dag piekertijd.

Waarom 10 minuten per dag piekeren?

In die tien minuten, op een vast tijdstip, bijvoorbeeld om 10 uur ’s ochtends, mag je over alle ellende piekeren wat je maar wil. En daarna geef je er geen aandacht meer aan. Je laat ’t los. In het begin zal dit best een uitdaging zijn. Maar hou vol. Je kunt dit!

Iedere keer wanneer er op een andere moment een piekergedachte komt zeg je: “Haha, ik zie jou! Maar nu is het tijd voor mijzelf. Kom morgen om 10.00 uur maar terug. Dan krijg je even aandacht van mij.” En dan ga je door met de dingen die je op dat moment aan het doen bent.

Je traint jezelf. Je leert observeren. En wat het mooie is. Je zult merken dat als je dit een tijdje doet, je ook die tien minuten piekertijd helemaal niet meer wilt. Echt niet!

Je wilt dan alleen nog maar ontspanning.

Bijvoorbeeld zonder te piekeren een wandeling te maken in de natuur, te dansen, zingen of een klankschalenmassage ontvangen of andere bezigheid die jou blij maakt.

Lees ook de blogs:
Ik maak ruzie. Hoe kan dat? (Met uitleg over hoe stress zich in je lichaam opbouwt. En hoe jouw lichaam jou een waarschuwing geeft door je ziek te maken.)
Oefening: Leer je gedachten te observeren

Tijdens coronatijd speciale tarieven: op basis van vrijwillige gift voor energetische healing.


HOME>