Voorbeeld van een groeps activiteit met klankschalen in de zorg

Linda geeft een klankschalen zorgactiviteit bij Elver

Wat fijn om weer bij Elver te mogen komen met mijn klankschalen. Deze keer in hun huiskamers bij ’t Wennker, de Balkenhof en de Linde. De bewoners (lichamelijke en/of geestelijke beperking) hebben enorm genoten. En zoals je ziet heb ik dat ook!

Zo mooi om te zien hoe elk huis weer een andere dynamiek heeft. Ook iedereen reageert anders op klankschalen. De één vind het leuk om het zelf ook aan te slaan, de ander luistert en lacht en weer een ander komt in een diepe rust… Dat is nou zo mooi aan klankschalen. Het maakt bij een ieder iets anders los.

Zorgactiviteit klankschalen: meedoen met lichamelijke en geestelijke beperking

Klankschalensessie als zorgactiviteit bij t Wenneker bij Elver door Linda van balansinjezelf.com

J. lacht voor het eerst

Toen ik aankwam was ik iets te vroeg. Een aantal bewoners zaten nog lekker aan het ontbijt, maar de lieve J. zat al klaar. Ik vroeg aan de leiding of het goed was dat ik haar een privé sessie zou geven, aangezien de anderen nog mochten eten en dan een kwartiertje later zouden aanschuiven. Dat vonden ze goed.

J. zit in een rolstoel en ze kan nauwelijks bewegen en praat niet. De stoel stond iets naar achteren, waardoor haar hoofd ook iets naar achteren stond. Ze keek richting het plafond. Ik ging met een grote klankschaal langs haar buik, haar borst en toen boven haar hoofd, zodat ze de klankschaal ook kon zien. Een grote glimlach op haar gezicht. De leiding pakte meteen de telefoon om een video te maken. “Dit is de allereerste keer dat ik haar zie lachen!” zei de leiding. Een collega kwam aanlopen. “Wat is dat nou? Lacht J.? Dat heb ik nog nooit gezien.”

En dit is zo mooi… ik kan nooit van tevoren aangeven wat er gaat gebeuren. Maar dat er iets gebeurt is wel duidelijk.

Het fijne is dat er dan zulke lieve leiding bij aanwezig is. Leiding die elke bewoner kent en ziet wat het met ze doet. Want ik weet natuurlijk niet dat J. normaal gesproken niet lacht. Dus dat is heel fijn om te weten dat ze hier dus extra van geniet.

Zorgactiviteit voor mensen met lichamelijk en /of verstandelijke beperkiing klankschalensessie door Linda van balansinjezelf.com

Groepsaciviteit voor bewoners met klankschalen

En dan zit iedereen klaar in een rondje om me heen. Ik laat klanskchalen horen en loop met een grote klankschaal een rondje en ga bij iedereen langs. Klank veroorzaakt trilling en dat kun je waarnemen.

Klankschalen kriebelen

“Het kriebelt in me,” roept iemand. En ik sla de schaal nog een keer aan en ga met de schaal voor haar langs. “Een vervelende kriebel of een goede kriebel?” vraag ik haar. “Een goede.” En ik sla de schaal nog een paar keer aan, terwijl ze ontspant.

Zorgactiviteit klankschalen: van lachen naar ontspanning

Dan zit er een lieve meid die heel hard begint de lachen bij de eerst aanslag van de klank. En de tweede keer dat ik hem aansla komt ze ineens in een diepe rust en valt heel ontspannen in slaap in de stoel. Binnen één minuut van hard lachen tot diepe ontspanning. Heel bijzonder.

Zorgactiviteit spelen met klankschalen

Dan kom ik langs G. G. houdt van muziek. En dat merk je. Hij pakt de stok uit mijn hand en slaat vol enthousiasme op de klankschaal. Helemaal gefocust en vol goede zin slaat hij erop los. En iedereen mag meegenieten van zijn muziekspel. Ook N. pakt de stok uit mijn hand en speelt op de klankschalen en ook de koshi vind hij geweldig!

Klankschalen sessie voor mensen met verstandelijke en / of lichamelijke beperking bij Elver door Linda van balansinjezelf.com

Zorgactiviteit klankschalen: liefdevol naar medebewoner

In de derde woonkamer zit R. Hij komt erbij zitten en lijkt in zijn eigen wereld te zitten en blijft met zijn auto spelen. De hele tijd houdt hij de auto voor zijn ogen. Ik ga bij hem langs met de klankschalen, maar kan niet goed peilen of hij het wel fijn vindt. Mijn gevoel zegt van wel, maar omdat hij naar de auto blijft kijken begin in toch even te twijfelen. Ik vraag de leiding of het oké is. Want als hij liever met de auto speelt mag dat natuurlijk ook. “R. geeft heel duidelijk aan als hij het niet fijn vindt. Normaal gesproken als er een acitiveit is loopt hij zo weg. Maar nu blijft hij zitten.” Nog geen tien minuten later doet R. iets dat ze nog nooit eerder hebben gezien. R. buigt naar voren en geeft een kusje op het onderbeen van een medebewoonster in een rolstoel. En een paar minuten later weer. “R. wat doet je?” vraagt de leiding. Geen antwoord, maar wel twee lachende bewoners.

Zorg activiteit

Zorgacitiveit klankschalen: van druk zijn naar ontspanning

In de laatste woonkamer zit K. Zij heeft al vaker klankschalen op de dagbesteding gehoord en stelt me de ene na de andere vraag. Maar zodra de klankschalen aan worden geslaan is het stil en geniet ze. Ontspanning en een glimlach op haar gezicht. Hoe mooi is dat?

Zorgactiviteit klankschalen: ook als je doof bent

Ook zit er een schat van een man. Hij is doof. Dat geeft niet. Hij kan gewoon meedoen hoor! Ik zet mijn klankschalen heel dicht bij zijn voeten en begin met de grote, zware klankschalen aan te slaan. Hij begint de lachen. Zijn ogen worden groot. Hij straalt. Hij voelt de trilling van de klankschalen.

Ik ga met een klankschaal bij iedereen langs de buik, het borstgebied en het hoofd. Bijna iedereen voelt de trilling. Niet alleen de bewoners, maar ook de leiding. En iedereen omschrijft het als een ander gevoel. Eén iemand voelt het niet, maar blijft rustig zitten en genieten van de geluiden van de klankschalen.

Ook bij bij de dove man kom ik langs en hij voelt het. Ook de kleine klankschalen met hoge tonen voelt hij.

Dank jullie wel dat ik weer bij jullie mocht komen spelen. Ik heb enorm genoten van jullie!

Meer info over Elver in Wehl: https://www.elver.nl/

Zorgactiviteit klankschalen organiseren

Wil je zelf een klankreis op jouw zorglocatie? Dit is een activiteit voor zowel in de zomer als in de winter. Lees hier dan meer over deze zorgactiviteit met klankschalen.

Review activiteit zorg

“Linda heeft op 13 juli een klankschalen sessie gegeven voor onze cliënten (woonzorgcentrum in de gehandicaptensector). Linda sloot heel laagdrempelig aan bij de belevenis van onze cliënten en waar ze zich wel/niet comfortabel bij voelden. Het is mooi om te zien hoe ze tot rust kwamen en er allemaal op hun eigen manier van genoten. Linda kan een zekere rust brengen, het was een hele belevenis. Echt een aanrader om bij haar een sessie te volgen!”

Annelien Magnin – De Vos 
Medewerkstervan zorginstelling Heygraeff van Reinaarde

Meer reviews>


#klankschalensessie #Elver #zorg #zorgprofessional #klankschalen #soundhealing #balansinjezelflochem #balansinjezelf #wehl #lochem #achterhoek #gelderland #ontspannenuitje #ontspanningthuis #ontspanning #ontspanningsmomentje #relax #verstandelijkebeperking #lichamelijkebeperking #zorgaciviteit #zorgactiviteiten