Week 2 – De 7 chakra’s en auralagen

Leestijd circa 4 minuten + oefening

7 chakra's en 7 auralagen

Fysiek en subtiele lichamen

Naast een fysiek lichaam, hebben we ook een subtiele lichamen. Je ziel doet via je lichaam (zowel via je fysieke alsook je emotionele, mentale, astrale, causale, intuïtieve en spirituele) ervaringen op. Je leert hier lessen door.

Als je je bewust bent van de Universele energieën  waarmee je bent omgeven, kun je er mee gaan werken om evenwicht en genezing en je eigen leven en dat in het leven van de mensen om je heen te brengen.

Pijn helpt je in balans te komen

Alle energie is afkomstig uit de ene bron van bewustzijn. Via het bewustzijnsnetwerk zijn wij met alle energieniveau’s verbonden.

Pijn is een manier van alarm slaan van het lichaam. Je lichaam is je vriend die je aangeeft dat er iets in jouw evenwicht is verstoord. Negeer of masker je het, dan probeert je lichaam op een andere manier alarm te slaan. Pijn geeft je de boodschap dat je iets in jouw leven dient te verbeteren. Door in je pijn te onderzoeken kun je erachter komen wat deze boodschap voor je is. 

Wanneer je je bewust bent dat fysieke pijn bijvoorbeeld voortkomt uit een disbalans in een chakra en die disbalans is ontstaan door een gedachte, dan kun je naar de oorsprong van het probleem of de ziekte en genezing in gang zetten. Want op en tussen de verschillende niveau’s, zowel fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel, vindt uitwisseling van informatie plaats.

De plek waar de pijn letterlijk in je lichaam zit, hoeft niet de plek te zijn waar de chakra’s uit balans zijn.

Voorbeeld

Laura kwam met de fysieke klacht hoofdpijn. Haar gedachten: “Ik vind het oneerlijk dat … gebeurd op mijn werk. Ik heb het gevoel hierin alleen te staan. En hoe hard ik ook roep, er verandert niets.”

Haar hartchakra voelde onderactief en ‘zwaar’ aan door woede, teleurstelling, het gevoel van ‘alleen zijn’. Ook keelchakra voelde onderactief, omdat ze moeite heeft met haarzelf te uiten naar haar werkgever, collega’s en er veel frustratie zit. Dankzij Reiki, klankschalen en affirmaties te gebruiken is haar hoofdpijn weg. Dankzij affirmaties veranderde haar gedachtengang.

De aura

Het menselijk energieveld noemt men de aura. De aura bevat energieën. Deze geven informatie over iemands lichaam, bewustzijn, emoties en geestelijke ontwikkeling.  Ook bevat het alle informatie van de door de ziel opgedane ervaringen.

De aura bestaat uit 7 lagen / lichamen:

7 auralagen

7 Spirituele lichaam
6 Intuïtieve lichaam
5 Eterisch causale lichaam
4 Astrale lichaam
3 Mentale lichaam
2 Emotionele lichaam
1 Fysieke lichaam

De 7 chakra’s

7 chakra's

Elk (subtiele) lichaam is gekoppeld aan een chakra:

7 Kroonchakra
6 Derde oog
5 Keelchakra
4 Hartchakra
3 Zonnevlechtchakra
2 Sacraalchakra
1 Wortelchakra

Elke chakra heeft een koppeling met bepaalde elementen en organen. Daardoor oefenen ze grote invloed uit op het fysieke lichaam.

Chakra komt uit het Sanskriet en betekent energiewiel of energieschijf. Chakra’s kun je zien als een soort kleine energiekolkfabriekjes die prana (levensenergie) doorgeven aan het lichaam. Als toegangspoorten tot je fysieke lichaam.  Ze zijn belangrijk voor het harmonisch evenwicht tussen de energieën in ons hele wezen. In het proces van zelfrealisatie spelen chakra’s een sleutelrol.
Naast eten en drinken heb je prana nodig. Dat de chakra’s goed werken is dus van levensbelang.

Chakra’s kun je op meerdere manieren in balans krijgen. Een onderdeel is yoga. Bijvoorbeeld Hatha Yoga die het fysieke lichaam als uitgangspunt neemt. Asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama (beheersing van de ademhaling) worden als zuiveringsmiddel gebruikt om prana door de nadi’s van het subtiele lichaam te laten stromen. Je kunt nadi’s in het subtiele lichaam vergelijken met bloedvaten die het fysieke lichaam doordringen.

Prana

Prana ondersteunt zowel de cellulaire (lichaam) als mentale energie (denken). We kunnen alleen uitrusten wanneer zowel ons lichaam als ons denken niet meer actief is. In onze slaap krijgen we vaak dromen, waarbij mentale energie betrokken is. Daarom is het belangrijk om te leren hoe we met prana (levensenergie) kunnen omgaan.  

Prana wordt soms gelijkgesteld aan de ademlucht zelf. Echter, prana is een uiterst subtiele energie. Velen zeggen dat alleen beoefende yogi’s deze kunnen waarnemen. Dat ben ik niet met ze eens. Iedereen kan die waarnemen.

Voordat we met de chakra’s aan het werk gaan, gaan we eerst leren voelen en observeren.

Oefening: Prana (levensenergie) voelen

Beluister de begeleide meditatie: prana (levensenergie) voelen

  1. Ga op een stoel zitten. Benen naast elkaar op de grond. Handen open naar boven gericht op je bovenbenen.
  2. Stel je nu voor dat je eerst alle ‘belastingen’ die in en om het lichaam zitten eruit gooit. Stel je maar een grote prullenbak voor waar je alles in stort. Je geeft het af en denkt hier ook niet meer aan. Je laat het los.
  3. Dan stel je je voor dat de prana, levenenergie, bij jou binnenkomt. Je kunt dit gewoon vragen aan het Universum, de Bron of God: “Alstublieft laat prana bij mij binnen stromen.” Nu is de kans heel groot dat je heel subtiel iets voelt. Het kan gaan kriebelen, een tintelingetje in je handen, op je hoofd, in je voeten of elders, een beetje warmer of kouder worden of er komt ineens een pijntje opzetten. Héél subtiel.

Wanneer je denkt: “Dat verbeeld ik me.” Nee! Je verbeeldt het je niet. Wat je ook voelt of ziet (bijvoorbeeld een kleur). Dat is het teken dat de goede prana energie bij jou binnen komt.

En het mooie van deze oefening is: elke keer wanneer je dit doet, zul je het anders ervaren. Want elk moment is anders. Dus, voel je het vandaag kriebelen in je handen? Dan kan het best zijn dat je morgen een tintelingetje op het hoofd voelt. En de dag daarna warme voeten ervaart, terwijl je deze meditatieoefening doet. Wauw! Welkom in de wondere wereld van energie.

Als je bij deze oefening een pijntje voelt, betekent dat juist dat er geheeld wordt. Wat gebeurt er dan? De goede energie verdrijft de slechte. Het wil niet altijd zeggen dat je pijn moet voelen. Maar dat het goede overwint, dat staat vast.

Net als wanneer het donker is en je een lamp aan doet: dan verdwijnt de duisternis.

Door prana te laten stromen, activeer je de chakra’s.