Week 3 – Zesde chakra, Ajnachakra of Derde oog”

Leestijd circa 4 minuten + 3 oefeningen

Zesde charka, derde oog chakra

Het openen van de chakra’s leidt tot puur bewustzijn

In het spontaan ontwaken van onze oorspronkelijke aard, spelen chakra’s een sleutelrol.

Zoals je in de blogs hiervoor al kon lezen: Door aandacht te geven aan de chakra’s kunnen we energieblokkeringen wegnemen. En daardoor toegang krijgen tot de Universele energie die ons weer in staat stelt de Eenheid van puur bewustzijn te laten ervaren. 

Energieblokkades in de chakra’s

Wanneer energie geblokkeerd is, trekt het net zoals een vijver met stilstaand water toxines en onzuiverheden aan. Het totale systeem (fysiek, emotioneel, psychisch en spiritueel)  verzwakt. Wie aan zijn chakra’s werkt zal merken dat zijn hele systeem wordt opgefrist en de energie weer kan stromen.

Vaak begint het met het opschonen van de chakra’s, auralagen en werkt het dan door op het fysieke. Het kan dus even duren, voordat je fysiek of psychisch resultaat ervaart. Maar heb vertrouwen!

Het zuiveren van de chakra’s helpt ons ontplooien tot compleet mens.

Ontwaken begint met het open van de zesde chakra

Vaak wordt er van het ontwaken van het eerste chakra tot aan het zevende chakra gewerkt. Veel yogascholen beginnen echter met het activeren van het zesde chakra. Dit is ook de weg die ik zelf heb ervaren dat goed werkt. Niet alleen vanuit een yogaschool, maar ook vanuit jarenlang YouTube video’s kijken, tientallen boeken lezen en samenwerking met een spiritueel leraar.
Vooral van iemand leren kan ik je echt aanraden. Wil je jouw chakra’s opschonen? Schroom niet om hulp te vragen. Dat gaat zoveel sneller dan wanneer je de weg ‘alleen’ af legt.

Wanneer je in chakra’s bent geïnteresseerd, is de kans groot dat je jouw bovenste chakra’s al veel gebruikt. Misschien onbewust. Je ‘weet’, ‘voelt’ of ‘ziet’ dingen. Herken je dat?

Dit heeft vaak te maken met het zesde chakra. Hiermee beginnen is dan ook fijn, want deze ken je al heel goed. Bewust of onbewust. Doordat weg beginnen met het meer openen van het zesde chakra, het Derde oog of Ajnachakra, krijg je meer inzicht wanneer je met de energieën van andere chakra’s werkt.

Je mind gaat protesteren

Met de chakra’s werken vergt meestal veel geduld. Je mind zal het echt niet leuk vinden dat hij opzij gezet wordt en je meer vanuit je hart of je ‘zijn’ gaat leven. Hij zal protesteren waar hij kan. Hij gaat je zeggen dat de oefeningen saai zijn. En je niet helpen, omdat je mind niet direct het resultaat ziet. Maar als je goed op jouw energieniveau let, kun je subtiele verschillen voelen / ervaren / zien / weten.

Je mind gaat constant afleiding zoeken. “Hé, je hebt een kriebel aan je neus! Voel je hem? Krab even, dan kriebel ik niet meer.” “Ik zit niet lekker. Ik wil een kussentje onder mijn billen.” “Ik heb het koud. Ik wil een deken.” Heerlijk!! Lach hier maar om. Dit is jouw mind die je van het spirituele pad af wil helpen. Hij wil aandacht. Dat mag je hem even geven: “Lieve Mind, ik zie je. Maar ik ga toch door met mediteren, want het is goed voor me. Je mag even pauze nemen.” En iedere keer wanneer je een gedachte hebt, kun je dit tegen je mind zeggen. Er komt een moment dat je mind zwijgt. Dat kan even duren, dus heb geduld. Ik mediteer al 12 jaar en mijn mind vindt het nog steeds heel leuk om mij te laten weten dat hij er is. Herkennen dat je mind je wil saboteren is al een hele grote stap. Jouw aandacht toch weer op je meditatie richten is er ook één.

Het Ajnachakra of Derde oog

Het Ajnachakra is bekend onder meerdere namen: Derde oogchakra of Voorhoofdchakra. Het is de poort naar de spirituele kennis. Men zegt ook wel: je zesde zintuig. Het bevindt zich tussen de wenkbrauwen, in het hart van de hersenen.

De kleur is (blauwig) wit, maar in het Westen vaak voorgesteld als paars of inidigo.

Fysieke lichaamsdelen die samenhangen met het Ajnachakra zijn de hersenen, zenuwstelsel, ruggenmergplexus, pijnappelklier, hypofyse, ogen, oren en neus.

Het Ajnachakra in balans

Het Ajnachakra leidt tot bewustzijn van de Eenheid van alles. Het Derde oog dat zorgt om dingen te  ‘zien’ (vaak een plaatje of beeld in je hoofd als je je ogen sluit) of te ‘weten’, wat we vaak intuïtie of paranormaal begaafd noemen.

Heb je het zesde chakra goed ontwikkeld, dan sta je in verbinding met jouw onderbuikgevoel. Je vertrouwt erop, bent ruimdenkend en jouw cognitieve vaardigheden werken goed. Je erkent dat er geen grens tussen binnen en buiten bestaat, dat alles één is.

Je kunt dingen voor je zien en manifesteert ze met gemak. Je bent tevreden en voelt je op je gemak met elke situatie in het leven. Je kunt vergeven en hebt een groot vermogen om met de flow van het leven mee te gaan. Je vertrouwt op het Alles. Je bent niet meer gehecht aan carrière, winst, materiële bezittingen of andere egoverlangens.

Energieblokkeringen leiden tot disbalans of stoornissen

Er kan een tekort of overschot zijn aan energie in deze chakra, waardoor diverse stoornissen kunnen ontstaan. 

Hiervoor las je welke fysieke lichaamsdelen samenhangen met het Ajnachakra. Lichamelijke problemen die voor kunnen komen zijn hoofdpijn (zelfs migraine), hormonale verstoringen, oogkwalen, sinusholteproblemen zoals sinusitis, catarre, bepaalde allergieën zoals hooikoorts, nachtmerries en slapeloosheid.

Maar ook psychische stoornissen kunnen ontstaan. Zoals slechte concentratie, het gevoel hebben ‘buiten’ je lichaam te staan, geestelijke spanningen, verwarring over wat echt is en wat niet. Maar ook het gevoel hebben tekort te schieten, hypergevoelig zijn (gedachten of zelfs ziektes van anderen oppakken) niet tegen de mening van een ander kunnen, verlegenheid of aarzeling. Maar ook het omgekeerde kan; trots, egocentrisme en manipulatief gedrag.

Om jouw zesde chakra in balans te brengen zijn er oefeningen die je kunt doen.

Je zesde chakra in balans brengen of openen

Er zijn diverse manieren om je zesde chakra in balans te brengen of te openen. Ik geef je hierbij drie manieren. Ervaar maar wat het beste past bij jou.

De affirmatie die bij het zesde chakra hoort kun je dagelijks tien minuten voor jezelf herhalen.

Mijn eigen innerlijke wijsheid zit in mij. Ik kan vertrouwen op mijn intuïtie.

Hieronder kun je er twee meditaties beluisteren. Een door te staren, de ander werkt met klank.

Meditatie “Naar een kaarsenvlam staren” om je derde oog te openen
“Om meditatie” (A-OE-M) met uitleg om je derde oog te openen