Week 4 – Het eerste chakra, Muladharachakra of Wortelchakra

Leestijd circa 3 minuten + 2 oefeningen

Eerste chakra

Eerste chakra: het Muladharachakra of Wortelchakra

Het Muladharachakra is bekend onder meerdere namen: Wortelchakra of eerste chakra. Het is de zetel van het bewustzijn, de Kundalini-Shakti en onbewuste vermogens. Het bevindt zich in het perineum. Dit ligt onderaan de wervelkolom, tussen de anus en de genitaliën.

De kleur is rood.

Fysieke lichaamsdelen die samenhangen met het Muladharachakra zijn de wervelkolom, de botten, testikels, vagina, eierstokken, de rectum, de zenuwvlecht heiligbeen-stuitbeen, de benen envoeten. Tevens correspondeert het met het  immuunsysteem.

Het Muladharachakra in balans

Het Muladharachakra heeft energieën opgeslagen van ons karma uit vorige levens en ervaringen in ons huidige leven tot ons zevende levensjaar. Deze levensperiode is erg bepalend voor het gevoel van veiligheid. Tevens ervaren we dan de eerste invloeden van familie en onze culturele groep.

Heb je het eerste chakra goed ontwikkeld, dan voel je je geaard (hier vindt je een mooie meditatie om te aarden) heb je een lichte en ontspannen levenshouding en interesse in een gezonde en evenwichtige manier van leven. Je accepteert en leert van wat er op jouw pad komt. Je uit je emoties gemakkelijk en hebt het gevoel dat je je druifveren en levensrichting beheerst. 

Energieblokkeringen leiden tot disbalans of stoornissen

Er kan een tekort of overschot zijn aan energie in het eerste chakra, waardoor diverse stoornissen kunnen ontstaan. 

Hiervoor las je welke fysieke lichaamsdelen samenhangen met het Muladharachakra. Lichamelijke problemen die voor kunnen komen zijn rugproblemen, met name van de wervelkolom en onderrug, vetzucht, beenklachten, problemen met de vagina of testikels, aambeien, constipatie en stoornissen die verband houden met het immuunsysteem.

Maar ook psychische stoornissen kunnen ontstaan. Zoals het gebrek aan zelfvertrouwen, zorgelijkheid, depressiviteit, angst voor de dood, vernietiging, verlating, chaos, vernedering, intimiteit, verslavingsdrang, dwangmatigheid, bezitsdrang, dominante persoonlijkheid, egocentrisme, zelfzucht, starheid, tunnelvisie, zoek naar erkenning (waardoor werkverslaving kan ontstaan) waandenkbeelden, woede, agressie, hebzucht en seksuele perversies of remmingen.

Iemand die sterk wordt beïnvloed door het eerste chakra werkt hard om in zijn fysieke en financiële behoeften te voorzien, is conservatief, gehoorzaam en houdt van hiërarchieën. Deze persoon kent zijn plek op de ‘ladder’ en daar handelt hij naar. IS gehard, koppig en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Om jouw eerste chakra in balans te brengen zijn er oefeningen die je kunt doen.

Je eerste chakra in balans brengen of openen

Er zijn diverse manieren om je eerste chakra in balans te brengen of te openen. Ik geef je hierbij een aantal manieren. Ervaar wat het beste past bij jou.

Affirmatie voor het in balans brengen van je eerste chakra

tekst met affirmatie

De affirmatie die bij het eerste chakra hoort kun je dagelijks tien minuten voor jezelf herhalen.

Leven is mijn geboorterecht. Ik mag er zijn.

Of “Ik houd van het leven.”

Meditatie voor het openen van jouw eerste chakra

Hieronder kun je een meditatie beluisteren om jouw eerste chakra te openen.

Meditatie “Spannen en ontspannen van eerste chakra” om je Muladharachakra te openen

Wil je leren aarden? Eenvoudig via gratis begeleide meditatie

In deze gratis meditatiecursus kun je uisteren naar een begeleide meditatie om goed te aarden. Nee, niet door wortels in de grond te laten groeien. Daardoor scheidt je je juist af. Daarom raad ik je aan dat soort oefeningen niet te doen. Juist open stellen helpt om te aarden.

Ik hoop dat je veel plezier hebt gehad met jezelf en chakra’s te ontdekken in deze cursus. Wil je meer weten? Meer leren over chakra 2, 3, 4, 5 of 7? Of een chakra (klankschalen)massage ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op.