Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat?

Jij bestaat uit meerdere delen. Ik beperk me hier even tot twee belangrijke: het brein en jouw ziel.

Jouw ziel zal voor veel mensen ‘zweverig’ klinken. Je mag het ook een andere naam geven. Misschien noem jij het liever je voelcentrum.

We denken dat we vaak beslissingen nemen me ons brein, maar wat vaak de doorslag geeft is hoe je je ergens bij voelt. Voelt het goed om iets te doen?

Denk maar eens terug aan de keer dat je een huis kocht. Ik ben makelaar geweest en daar zag ik het keer op keer gebeuren: mensen geven me aan dat ze iets zoeken en kopen vaak toch een ander huis dan dat ze dachten dat ze wilden.

Je denkt dat je een huis koopt gebaseerd op een beslissing die je hebt gemaakt met je brein. Maar het merendeel van de mensen zal beamen, dat je ‘voelde’ dat dit jouw huis is. En daar zoek je dan goede redenen bij – met jouw brein – om dit goede gevoel te bevestigen en uiteindelijk de knoop door te hakken om een huis te kopen. Eigenlijk neem je dus de beslissing met je voelcentrum ofwel jouw ziel.

Beide delen mogen er zijn. Je ziel mag gebruik maken van het lichaam en al zijn wonderlijke functies. Jouw ziel voelt wat jij wel of niet leuk vindt. En jouw brein helpt je om dingen op een rijtje te zetten en te onthouden.

Het brein is dus jouw vriend, tot op zekere hoogte.

Hoe kan het dat ik in conflict kom met mezelf?

Soms ontstaat er een disbalans tussen het brein en hart en ziel

Gaat het goed met jou, dan heb je een goede balans tussen jouw brein en jouw voelcentrum. Maar heb je een aantal keren een nare situatie meegemaakt, dan kan het zijn dat er een disbalans ontstaat.

Dat gebeurt geleidelijk aan. Net zoals een sporter steeds beter wordt in zijn vakgebied dezelfde oefening steeds opnieuw te doen, focust jouw brein zich ook op wat hij het snelst herkent.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je aandacht geeft aan leuke dingen in je leven, dingen die goed voelen, je brein een leuke prikkel sneller herkent en je steeds meer leuke dingen op je pad krijgt. Dat is waar je brein op focust. Maar andersom werkt het ook. Geef jij aandacht aan problemen die er zijn, dan brengt jouw brein de aandacht naar die prikkel en voelt het minder fijn.

Breng je teveel aandacht naar de negatieve dingen, dan kan het zijn dat je brein je wil beschermen en besluit om helemaal niet meer te voelen. Met alle gevolgen van dien. Want zoals je in het voorbeeld al las: je brein kan dingen op een rijtje zetten, maar jouw voelcentrum bepaalt wat je wel en niet leuk vindt. Je brein en je voelcentrum hebben elkaar nodig.

De kunst is dus om balans te vinden. Zowel in je brein als in je voelcentrum. Want stel dat je heel blij wordt van elke dag aan het strand liggen met een boekje. Voor jouw voelcentrum geweldig. Maar gelukkig is er dan jouw brein die je ook helpt om te bedenken dat je ook mag werken om boodschappen van te kunnen doen. Zo helpen ze elkaar.

Hopelijk werkt je brein hierin ook samen met jouw voelcentrum. Voelt de baan die je doet goed voor jou?

Eén van de redenen dat veel mensen vastlopen in hun baan, is omdat ze de baan hebben gekozen vanuit hun brein. Niet vanuit hun hart. Dat kun je een hele tijd volhouden. Maar op een gegeven moment krijg je steeds meer klachten en uiteindelijk beland je in een burn-out. Omdat jouw voelcentrum over het hoofd gezien wordt. Het is zo belangrijk dat wat je ook doet, je er plezier in hebt. Voor de één is dat boekhouding doen en voor de ander achter een bar staan en contact met mensen hebben. Je hebt een bepaalde persoonlijkheid en als de baan daar niet bij past, dan komt dat vroeg of laat wel aan het licht. Jouw lichaam helpt je door seintjes te geven dat je niet op het juiste spoor zit. En soms geeft je lichaam hele harde seinen, als je de kleintjes over het hoofd ziet.

De sleutel is dus balans.

Je brein is fantastisch. Gebruik hem wanneer je hem nodig hebt. Bijvoorbeeld als je een vraagstuk op jouw werk op wilt lossen. Maar als jij gewoon even lekker aan het wandelen bent, hoef je echt niet steeds naar jouw gedachten te luisteren.

Net zoals je niet 24 uur per dag op een verjaardagsfeestje wil zijn, omdat je dan veel te veel informatie krijgt van alles en iedereen, hoef je ook niet 24 uur per dag met jouw brein te communiceren.

Wat je kunt doen is de oefening: ‘Leer je gedachten te observeren’ of de oefening: ‘Gun jezelf 10 minuten per dag om te piekeren’.

Oefeningen om balans in jezelf te vinden

Jouw ziel in conflict met jouw brein

Zoals je in de vorige blog las, kun je stress opbouwen in je lichaam. Stress voelt niet fijn. De stress mag uit je lichaam en jouw brein wil je daarbij helpen. En daardoor creëerrt het zelf een stressituatie, zoals ruzie. Waarbij je lekker kan schreeuwen en daardoor ontlaadt.

Maar jouw voelcentrum, jouw ziel, vindt dit helemaal niet fijn. Na een ruzie heb je misschien iemand gekwetst of heeft een ander jou gekwetst en dat voelt helemaal niet prettig. En dan kom je met jezelf in conflict. Want jouw brein wilde je helpen ontladen. Maar jij, jouw ziel, wil dat niet doen door ruzie te maken.

Je kunt daardoor boos of teleurgesteld in jezelf zijn. Maar wees niet te hard voor jezelf.

Dit doe je alleen maar, omdat je nog geen ‘goede’ techniek kent om je lichaam te helpen ontladen van alle stress. Wanneer je brein niet weet hoe je de overprikkeling weg krijgt, zorg het dat de overprikkeling eruit gaat op een manier zoals je bij anderen zag. Want het brein kiest wat hij kent. In dit geval: lekker schreeuwen door middel van ruzie. Misschien maakten je ouders vroeger ruzie of heb je dit met je broer of zus geleerd.

Soms is het om te ontladen en soms is het om je grenzen aan te geven. Jouw brein blijft op deze manier ontladen, totdat je een andere manier leert om te ontladen. Daar zijn verschillende manieren voor. De kunst is om de manier te vinden die bij jou past.

In het geval van ruzie maken om je grenzen aan te geven, kijk eens om je heen hoe anderen hun grenzen aangeven en leer daarvan. Dit hoeft niet meteen perfect te gaan. Het is een leerproces. Wees dus lief voor jezelf. Net zoals je lief en geduldig zou zijn voor een kind.

Hoe zorg je dat je niet overprikkeld raakt

Je kunt de volgende oefeningen gebruiken: ‘Leer je gedachten te observeren’ en ‘Gun jezelf 10 minuten piekertijd per dag’.

Wellicht zijn er andere manieren die ook bij jou passen. Je kunt bijvoorbeeld ook zorgen dat je niet overprikkeld raakt door te wandelen in de natuur, bewegen, dansen, sporten, of tijd maken om te lezen,  muziek luisteren of zingen. Ontspannen in de sauna of tijdens een klankschalenmassage. Je hoeft niet één techniek te kiezen. Misschien passen er meerdere bij jou. Voel wat er op dat moment goed voelt voor jou.

Twee tips

In het geval van een burn-out kies een sport waarbij je niet teveel vraagt van je lichaam. Je lichaam draait al op reserves. Ga je zeer actief sporten, kun je teveel van jouw lichaam vragen. Wandelen, yin yoga (dit is een zachte vorm van yoga) of rustig dansen is misschien beter voor jouw lichaam op dit moment.

In het geval van muziek luisteren: wees je bewust van welke muziek je kiest. Muziek en woorden hebben veel kracht. Lees hier meer over wat geluid kan doen. Ook vind je er video’s van zand en water dat vervormd door geluid.

Wees lief en geduldig met jezelf

Fietsen mocht je ook leren. Eerst leek het heel moeilijk, maar ineens fietste je!

Waar het om gaat is dat je brein kneedbaar is en je dus nieuwe technieken kan aanleren. Luister naar jouw voelcentrum, jouw ziel om de juiste keuzes te maken. Kom in balans. Wees lief en geduldig met jezelf. Fietsen mocht je ook leren. Eerst leek het heel moeilijk, maar ineens fietste je!

Leer focussen op positieve dingen

Leer focussen op positieve dingen. Is jouw glas halfleeg? Probeer hem dan eens halfvol te zien. Met affirmaties beïnvloed je je gedachten, je zelfbeeld, gezondheid en je zelfvertrouwen. Lees hier meer over affirmaties.

Wil je hier graag hulp bij? Boek dan eens een chakra behandeling met klankschalen, waarbij we affirmaties gebruiken bij elke chakra.

HOME>